Psycholoog Utrecht

Praktijk van Daniëlle van Bourgondien
bg

Therapie bij depressie

Je hoeft niet gediagnosticeerd te zijn met een depressie om hulp te gaan zoeken. Als je langere tijd last hebt van sombere gedachtes, vermoeidheid, minder interesse in of plezier haalt uit activiteiten die je voorheen wel plezier gaven, trek dan gerust aan de bel. De Acceptance and Commitment Therapy (ACT) die ik bied is bewezen effectief bij depressieve gevoelens en aanhoudende somberheid en samen gaan we met leuke, simpele oefeningen aan de slag.

Het bijzondere aan mens-zijn is natuurlijk ons verstand. Het verstand dat ons probeert te navigeren door het leven, voornamelijk gericht op het vermijden van gevaar. Als je een tijdje sombere gedachtes en depressieve gevoelens ervaart gaat je verstand zich daar natuurlijk ook mee bemoeien. Misschien veroordeel je jezelf wel om deze gedachtes. Het kan namelijk best zijn dat je het leven soms helemaal zat bent en je afvraagt wat de zin ervan is, om je vervolgens leeg te voelen en zelfs ook erg te schrikken van je gedachtes. En net als bij angst geldt dat waar je tegen vecht, juist energie naartoe gaat. En hoe meer energie er gaat naar dat wat je niet wil voelen en denken, hoe meer het in stand blijft. Een vervelende cirkel, maar wel één die ons uitdaagt om het anders te doen. Om onszelf en onze gevoelens en gedachtes te leren accepteren, zodat er ruimte ontstaat, er energie overblijft, en jij stapje voor stapje die energie weer kan gaan inzetten voor de kleine dingen die jou blij maken.

Samen de depressie te boven komen

Ik leer jou in de gesprekken tools om de donkere gedachtenwolk ‘het hoofd te bieden’. Om het gevecht te stoppen, zonder dat dit als berusten voelt. Om langzaam de energie die je over hebt gehouden aan het niet meer vechten, te gaan besteden aan de kleine dingen die jou heel eventjes blij maken. Van een lekker kopje koffie, tot een fijne wandeling. Het hoeft niet groot te zijn om veel effect te hebben. Neem contact met me op om de donkere wolk te leren bewonderen, in plaats van te bestrijden, en ook de zon die erachter schijnt weer te leren zien.


Tags: depressie, depressiviteit, somberheid, nergens zin in, therapie, utrecht

Psycholoog Van Bourgondien in Utrecht

Daniëlle van Bourgondien

  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen