Psycholoog Utrecht

Praktijk van Daniëlle van Bourgondien
bg

Hulp bij faalangst

Ons verstand produceert de hele dag door allerlei verhalen. Het geeft commentaar en beoordeelt onze acties. Goedbedoeld, want het verstand wil ons beschermen voor gevaar. Dat is natuurlijk heel handig als het gaat om direct gevaar, zoals een omvallende boom of een uitslaande brand, maar minder handig als het gaat om gebeurtenissen die ons verstand koppelt aan gevaar omdat het toevallig ook een angstig gevoel in het lichaam teweegbrengt. Zo voelt falen en de angst om te falen als gevaar, en ons verstand denkt dan: ‘ai, hier moet ik je voor beschermen’. Simpelweg vanuit het oerinstinct dat angstgevoelens koppelt aan direct gevaar.

De angst om te falen kan dus betekenen dat je verstand je tegenhoudt om uitdagingen aan te gaan, want ja, alles buiten je comfortzone vergroot de kans op falen. Helaas houdt dit beschermmechanisme je tegelijk ook tegen om kansen te pakken, uitdagingen aan te gaan en te groeien, leren en een waardevol leven te leiden. Hoewel het dus een heel logisch mechanisme is, is het voor jou niet altijd even prettig.

Wat is jouw perspectief?

Daarnaast is het ook nog eens de vraag wat ‘falen’ eigenlijk is. We geven met ons verstand overal een naam aan en als maar genoeg mensen dit ook zo zien wordt het een concept. Een aangenomen waarheid. Hoe zou het zijn als je falen niet als iets mislukken zou zien, maar als een poging tot iets dat anders uitpakte? Wie bepaalt of dit negatief uitpakt of niet?

Stel dat je hebt besloten te willen leren surfen. Je neemt les en je verwacht dat je na 5 lessen echt wel wat simpele golven kunt pakken. Na de 5e les ben je nog steeds erg onzeker en het lukt je niet om op je plank te springen als de golf komt. Betekent dit dat je hebt gefaald, omdat jij vooraf had bepaald dat je dat na 5 lessen moest kunnen? Of betekent dit dat je na 5 lessen je conditie hebt verbeterd, veel buiten bent geweest, tijd aan jezelf hebt besteed en nieuwe technieken hebt geleerd? Of dat 5 lessen te weinig was, dat surfen niet bij je past omdat je er niet van geniet, of dat je instructeur voor jou niet de juiste is? Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeld om je verstand even uit te dagen. Even te onderzoeken wat je denkt, en hoe ‘waar’ deze gedachtes eigenlijk zijn.

Van faalangst naar vertrouwen

In de gesprekken oefenen we dan ook tweeledig: we gaan aan de slag om de gevoelens van angst de ruimte te geven, zodat je energie niet gaat naar vechten tegen dat wat je niet wil. Zo zal je met visualisatieoefeningen ook ervaren dat je in staat bent deze gevoelens te dragen. Daarnaast gaan we aan de slag met het onderzoeken van je gedachtes. Niet om ze te veranderen, maar om te bekijken wat ze eigenlijk zijn. Waar ze vandaan komen en hoeveel waarheid ze eigenlijk bevatten. Ook gaan we met kleine oefeningen aan de slag om het heel eventjes uit te houden bij het gevoel gefaald te hebben. Je leert hiermee te vertrouwen op jezelf, de stem in je hoofd als een goedbedoelde maar niet al te serieuze commentator te zien en keuzes te maken die bijdragen aan waar jij voor staat.

Neem vrijblijvend contact op voor een eerste gesprek




Tags: faalangst, zelfvertrouwen, onzekerheid, therapie, utrecht

Psycholoog Van Bourgondien in Utrecht

Daniëlle van Bourgondien

  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen