Negatieve gevoelens of gedachten
Soest, 1998. Ik ben 10 jaar oud en ik zit in de tuin. Op school hebben we net seksuele voorlichting gehad. Ik leerde daarin hoe klein de kansen waren dat ik hier ben, op deze stoel, in deze wereld. Ik kijk naar mijn armen en benen, hoe bizar het eigenlijk is hoe wij in elkaar zitten. En waar komen we nou eigenlijk vandaan? Op school leer ik ondertussen rekenen, geschiedenis, begrijpend lezen, sport en spel. Ik ervaar hoe het voelt om als laatste over te blijven bij gym en hoe het is als je beste vriendinnetje je in de steek laat. Af en toe voelt het ook alsof ik er niet bij hoor en ik anders ben dan de rest; toch probeer ik hetzelfde te zijn. Ik probeer niet op te vallen en soms verstop ik me in de pauzes. Naar school gaan vind ik vreselijk, ik voel me bang en alleen. Ik zit verstijfd. Niemand ziet hoe ik mij voel en ik doe alsof er niets aan de hand is. Iedere dag opnieuw. Ik probeer hetzelfde te doen als het meisje naast me, of de jongen tegenover mij. Hoe zouden zij zich eigenlijk voelen?
Patronen uit het verleden zetten ons vast
Een persoonlijk verhaal. Misschien herken je ook een stukje van jezelf erin. Waarschijnlijk heb jij vroeger ook gebeurtenissen meegemaakt die je veel pijn deden en wat je door je anders te gedragen deels kon voorkomen. De meeste mensen maken het namelijk mee: door pijnlijke, angstige gevoelens in onze jeugd niet te kunnen handelen, vormen we patronen die ons even beschermen maar ons uiteindelijk verder weg van onszelf brengen. Patronen die best werken in tijden waarin we geen andere handvatten hebben, maar ons later in de weg zitten. Je gaat jezelf aanpassen, een masker opzetten, jezelf wegcijferen; of juist dominant gedrag vertonen, de rol van de grapjas aannemen, enzovoort. In sommige gevallen leidt het tot een extremere vorm: depressie, een verslaving, of criminaliteit.
Beter leren omgaan met negatieve gedachtes en emoties
Hoe zou het zijn geweest als je al jong leerde dat het tonen van emoties een kracht is, dat huilen gezond is, dat boosheid een signaal is, dat afwijzing angst oproept en wat je kan doen als je denkt dat je niet goed genoeg bent? Helaas leren de meeste mensen dit net als ik niet in hun jeugd. Gelukkig is het nooit te laat en kun je met de juiste handvatten leren hoe om te gaan met negatieve gedachtes en emoties. Daardoor zullen de nare ervaringen van vroeger je toekomst minder beïnvloeden. Je zult heel veel inzicht krijgen, je patronen leren doorzien en nieuw gedrag aanleren. De Acceptance and Commitment Therapy (ACT) die ik bied is hier heel geschikt voor. Graven in je verleden is daarbij niet eens noodzakelijk.
Neem vrijblijvend contact met me op als je meer wil weten, of als je gelijk samen aan de slag wil.