Psycholoog Utrecht

Praktijk van Daniëlle van Bourgondien
bg

Therapie in Utrecht bij angstklachten

Angst is een heel functionele reactie van ons systeem als het gaat om direct fysiek gevaar en daarmee een belangrijke emotie. In onze huidige samenleving waar het verstand overuren draait, wordt angst door onze gedachten alleen vaak uitgelokt door indirect gevaar. We zijn bang te falen, voor afwijzing van anderen, of maken ons druk om deadlines op werk. Met deze angst is op zichzelf weinig mis, het is hoogstens onprettig. Het wordt pas vervelend als we de angst niet willen voelen en daarmee situaties, personen of ervaringen gaan vermijden. Zo zou de angst een leven geleid door onze waarden in de weg kunnen zitten.

Een lichamelijke reactie op angstige gedachtes voelt meestal niet fijn of zelfs ontzettend naar. Een versnelde hartslag, droge mond, gespannen lichaam, brok in de keel of een gevoel van druk op de borst zijn een van de signalen die je lichaam je kan geven. Als deze sensaties jou bang maken of zorgen geven, worden ze vaak versterkt, en kan een gevoel van paniek ontstaan. Een paniekaanval is daarmee eigenlijk een wanhopige poging van jezelf om de gevoelens van angst onder controle te houden. Een leven zonder angst is echter niet het streven. Angst hoort erbij, en jij kunt leren de angst niet jouw leven te laten bepalen. Zoals het mooie liedje van Acda en De Munnik zegt:

"Vandaag ben ik gaan lopen
Maak me klein bij elk geluid
Ben veel banger dan ik was toen ik nog stil stond
Mag zo wezen
Maar ik kom eindelijk, ik kom eindelijk vooruit

Hoe zou het zijn als je de gevoelens van angst als metgezel met je meeneemt? Dan wel geen gewenste metgezel, maar ook geen onuitstaanbare. Het proberen te vermijden van je metgezel, het verstoppen, het wegduwen ervan, kost je waarschijnlijk meer energie dan hem naast je te laten lopen. Je kunt leren om het gevecht tegen angst te stoppen, zodat je meer energie overhoudt voor dat waar je wél meer van wil in je leven. En daar gaan we samen mee aan de slag. Met praktische oefeningen ga je meer vertrouwen in jezelf ervaren. Stap voor stap gaan we bouwen aan een leven dat voor jou waardevol is, in plaats van het vermijden van ervaringen uit angst en bescherming.

Je hoeft het niet alleen te doen

Kun je mijn ondersteuning gebruiken bij de angstklacht die je ervaart? Neem dan contact op, ik help je graag.


Tags: angst, angstproblemen, paniekklachten, therapie, utrecht

Psycholoog Van Bourgondien in Utrecht

Daniëlle van Bourgondien

  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen