Psycholoog Utrecht

Praktijk van Daniëlle van Bourgondien
bg

Hulp bij boosheid

Boosheid is een hele functionele emotie. Het geeft aan dat iets je geraakt heeft en over een grens gegaan is. Je systeem geeft je een signaal: we moeten hier wat aan doen.

Toch is het ook een lastige emotie omdat het uiten van boosheid niet altijd even goed ontvangen wordt. En vaak weten we ook niet hoe we onze boosheid op een goede manier kunnen uiten. Het kan ook zijn dat jij je boosheid liever onderdrukt, omdat je bang bent dat anderen je afwijzen, slecht over je denken, of zelfs weggaan. Uit onderzoek blijkt helaas dat het onderdrukken van boosheid er niet voor zorgt dat je het minder heftig ervaart. Misschien juist heftiger, omdat je een deksel op een overkokende pan zet.

In de gesprekken gaan we samen jouw gevoelens van boosheid onderzoeken. Allereerst gaan we oefenen met het accepteren van deze emotie, en ruimte maken voor begrip naar jezelf. Er is namelijk echt niets mis met jou of jouw gevoelens. We gaan kijken waar de boosheid vandaan komt en wat je kan doen als je het voelt opkomen. Het kan ook gebeuren dat je niet echt boos bent op wat er op dat moment gebeurt, maar dat het je doet denken aan een eerdere negatieve ervaring. Oude pijn dus. Ben je erachter wat jou boos maakte, en is de eerste woede gezakt, dan kun je proberen dit aan de ander kenbaar te maken vanuit een ik-boodschap. Natuurlijk ben je geen supermens en gaat dit geregeld mis, en daarin begrip voor jezelf hebben is belangrijk. En natuurlijk vragen sommige situaties om jouw directe boosheid, de leeuw of leeuwin in jou. Bijvoorbeeld als iemand dichterbij komt dan je wil en jouw grenzen negeert.

Boosheid in goede banen leiden

Het leren opmerken van wat je voelt en denkt – bewustzijn – en begrip voor jezelf zijn de belangrijkste tools voor groei vanuit liefde naar jezelf. Hier gaan we samen mee aan de slag en je zult merken dat je hier binnen een paar gesprekken al flinke stappen mee kan maken. Dus wil je samen met mij aan de slag gaan met het thema boosheid? Neem dan contact met me op. Je bent in mijn praktijk van harte welkom.


Tags: boosheid, woede, uiten, coaching, therapie, utrecht

Psycholoog Van Bourgondien in Utrecht

Daniëlle van Bourgondien

  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen