Psycholoog Utrecht

Praktijk van Daniëlle van Bourgondien
bg

Hulp bij identiteitsproblemen

In alle fases van het leven kun je wel eens verward zijn over wie je nu bent, en wie je ‘hoort’ te zijn. Vanaf de peuterleeftijd ontstaat het besef dat er een ‘ik’ is en een ‘jij’, en het vergelijken met anderen begint heel jong. Mensen hebben een natuurlijke drang om bij een groep te horen omdat dit in vroegere tijden een grotere overlevingskans met zich meebracht. Nu dat veel minder het geval is, zijn we ook steeds individualistischer geworden. We zijn meer op onszelf aangewezen en we ontlenen onze identiteit niet meer aan de rol die we in de groep hebben. Maar wie zijn we dan wel? Wie is die ‘ik’ eigenlijk en waar zit die ‘ik’? In mijn hersens, in mijn benen?

Hoe ben je geworden wie je bent?

Het ontwikkelen van een identiteit, of een ego, is iets wat erbij hoort en wat je niet kunt -en ook niet hoeft te- voorkomen. Door een combinatie van aanleg, opvoeding en andere ervaringen in ons leven creëren we een beeld van onszelf. Zo dicht je jezelf door je ervaringen in het leven een aantal karaktereigenschappen toe. Bijvoorbeeld:

  • Ik ben... sociaal
  • Ik ben... spontaan
  • Ik ben... een doorzetter

Eigenlijk bestaat onze identiteit uit een bundeltje gedachten die we in de loop van ons leven hebben verzameld. Misschien zei je moeder vroeger steeds tegen je dat jij de sterke en je broertje de slimme is. Of hoorde je later van vriendjes en vriendinnetjes dat jij niet gezellig bent, zei de juf dat je goed kunt rekenen, en ontdekte je dat je met een grapje de hele klas aan het lachen kreeg. En wie weet zeiden partners later dat jij wel erg bezorgd bent, of juist heel makkelijk. Deze ervaringen, en de manier waarop jij dit hebt geïnternaliseerd, vormen jouw identiteit. Eigenlijk is jouw identiteit de rol die jij in dit leven speelt en/of kiest te spelen.

Past jouw identiteit je wel?

Als deze rol aansluit bij jouw kern: jouw behoeftes, jouw aangeboren kwaliteiten en als het bijdraagt aan een gelukkig, waardevol leven, dan is dit natuurlijk mooi; ga zo door. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat onze identiteit is gebaseerd op dat wat we dénken te moeten zijn, terwijl dat helemaal niet bij ons past. Misschien werd je vroeger beloond als je maar stil was, je niet uitsprak, en is ‘bescheiden’ onderdeel van je identiteit geworden terwijl je je eigenlijk dolgraag uit zou willen spreken, maar niet weet hoe. Of heb je geleerd dat mensen pleasen ervoor kan zorgen dat ze je aardig vinden, en wordt ‘altijd voor anderen klaarstaan’ een onderdeel van je identiteit terwijl je je eigen grenzen inmiddels uit het oog bent verloren.

Je echte zelf zijn

In de gesprekken gaan we samen op onderzoek uit. Wie ben jij werkelijk? Wat maakt jou jou en hoe goed past de rol die je hebt aangenomen bij je? Wie wil je zijn en hoe wil jij je leven vormgeven? Daarna gaan we samen oefenen met het zetten van kleine stappen die beter passen bij wie jij echt bent. Dat kan zo simpel zijn als je eerst maar eens bewust te worden van jouw rol, of soms zelfs jouw masker, en het te bedanken voor alles wat het jou gebracht heeft. Ben je klaar om dit onderzoek aan te gaan en te ontdekken wie jij bent, neem dan contact met me op. Je bent van harte welkom!


Tags: identiteit, identiteitsproblemen, coaching, therapie, utrecht

Psycholoog Van Bourgondien in Utrecht

Daniëlle van Bourgondien

  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen