Psycholoog Utrecht

Praktijk van Daniëlle van Bourgondien
bg

Therapie bij burn-out

Als je een aantal maanden last hebt van vermoeidheid, slaapproblemen, piekeren, niet meer kunt ontspannen, je snel overprikkeld voelt en snel boos of verdrietig wordt, kan het zijn dat je een burn-out hebt. Dat aan jezelf toegeven is misschien al erg lastig, omdat je bijvoorbeeld vindt dat je je aanstelt, dat je het echt wel aankan, of dat dit jou toch heus niet overkomt. Erkennen dat je lichaam je signalen geeft dat je teveel van jezelf gevraagd hebt, is de eerste en meest belangrijke stap.

Een burn-out ontstaat namelijk juist vaak bij mensen die een enorm doorzettingsvermogen hebben, met hoge idealen en principes en die daar helemaal voor gaan. Dan kan het gebeuren dat je gaandeweg je lichaam en geest wat uit het oog bent verloren en vooral gericht bent op de ballen in de wereld om je heen omhooghouden. Of je hebt wat heftigs meegemaakt en bent te snel weer doorgegaan. Ook kan het zijn dat je te lang iets hebt gedaan dat niet bij je past. Wat het ook is, hoe eerder je luistert naar de signalen van je lichaam en geest hoe beter. Dus als je dit leest en je herkent jezelf hierin, maar je hebt nog geen burn-out, neem dan snel contact met me op zodat we samen kunnen onderzoeken hoe we dit voor kunnen zijn.

Werken aan herstel of preventie

In de gesprekken doen we ademhalings- en ontspanningsoefeningen om je zenuwstelsel te helpen kalmeren. Hoe meer je het contact met jouw lichaam leert te herstellen, hoe beter je in staat bent je situatie aan te passen aan wat jij nodig hebt. Ook onderzoeken we samen hoe jouw leven op dit moment is ingericht, hoe jij met emoties en gedachten omgaat en wat je hierin kunt doen om je leven in te richten zodat het past bij jouw waarden. Want een waarde-geleid leven gééft energie, terwijl in je huidige leven de energie te veel weglekt. Vandaar de term burn-out.

Je hoeft het niet alleen te doen

Wanneer je kampt met de gevolgen van een burn-out en wilt werken aan je herstel of juist voelt dat je stappen dient te ondernemen om een burn-out te voorkomen, neem dan gerust contact met me op, dan gaan we samen aan de slag.


Tags: burnout, burn-out, overspannenheid, therapie, utrecht

Psycholoog Van Bourgondien in Utrecht

Daniëlle van Bourgondien

  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen